صدای درون کودک
(Child neglect: کم توجهی به کودک) یا بی توجهی به کودک شامل هرگونه رفتار والدین ویا مراقبان می شود که کودک را از نیازهای اساسی متناسب با سن محروم کرده و در نتیجه خطر جدی ایجاد صدمات جسمی یا روحی به کودک یا جوان را در پی دارد.
انواع بی توجهی در کود کان :
-
غفلت جسمی:
عدم تأمین غذا ، لباس و سرپناه مناسب
-
غفلت پزشکی:
شامل عدم مراقبت های بهداشتی مناسب از کودک میشود چنین کودکی ممکن است علائمی از سلامتی ضعیف مانند خستگی ، بریدگی های آلوده و خارش مداوم پوست را نشان دهد.
-
غفلت اموزشی:
برای مثال کودکی از امکانات اموزشی محروم است و یا والدین در سن اجباری از ثبت نام کودک در مدرسه اجتناب می کنند.
-
غفلت روانشناختی یا عاطفی:
شامل پرورش و محبت ناکافی است ,همسر آزاری در حضور کودک و اجازه دادن به کودک برای استفاده از مواد مخدر یا الکل .تشویق یا اجازه رفتار ناسازگار مانند بزهکاری مزمن یا حمله.
فقر و طلاق ، بیماری یا از کارافتادگی
مهارت های اجتماعی ضعیف و روابط بی مهری
سوء مصرف مواد
افسردگی والدین
عدم حمایت از خانواده های تک والد
اختلالات بهداشت روان
عصبانیت یا کینه نسبت به فرزندشان
سابقه بی توجهی والدینشان
باورهای غلط در مورد رشد کودک و عدم همدلی
والدین غافل غالباً از خانواده هایی می آیند که در کودکی مورد غفلت قرار گرفته اند. در نتیجه ، آنها ممکن است مهارتهای فرزند پروری لازم برای تأمین نیازهای عاطفی کودک خود را نداشته باشند.
بی توجهی عاطفی به کودک چیست؟
غفلت عاطفی می تواند نادیده گرفتن عمدی احساسات کودک باشد ، اما همچنین می تواند عدم اقدام یا توجه به نیازهای عاطفی کودک باشد.
یکی از نمونه های غفلت عاطفی ، کودکی است که به والدین خود می گوید از یک دوست در مدرسه ناراحت هست والدین به جای گوش دادن به کودک و کمک به کنار آمدن با آن ، آن را به عنوان یک بازی کودکانه از بین می برند. با گذشت زمان ، کودک یاد می گیرد که نیازهای عاطفی اومهم نیست و کودک دیگر به دنبال پشتیبانی نیست.
غفلت عاطفی چگونه برزندگی کودکان تأثیر می گذارد؟
علائم غفلت عاطفی در دوران کودکی می تواند از ظریف تا آشکار باشد. بیشتر آسیبهای ناشی از غفلت عاطفی در ابتدا آشکار نیستند با گذشت زمان ، ممکن است اثرات آن شروع به ظاهر شدن کنند.
شایعترین علائم غفلت عاطفی در کودکان عبارتند از:
افسردگی
اضطراب
بی علاقگی
عدم رشد
بیش فعالی
پرخاشگری
تاخیرهای رشد
عزت نفس پایین
سو مصرف مواد
کناره گیری از دوستان و فعالیت ها
بی توجه یا بی تفاوت به نظر می رسد
از نزدیک بودن یا صمیمیت عاطفی پرهیز می کند
مشکلات یادگیری و رشد : کودک آزاری و غفلت در سالهای اولیه زندگی می تواند به طور جدی بر توانایی رشد نوزادان ، به ویژه در مناطق مهم گفتار و زبان تأثیر بگذارد.
غفلت در دوران کودکی چه تاثیراتی در دوران بزرگسالی و نوجوانی میگذارد؟
کودک آزاری و بی توجهی می تواند بر تمام حوزه های رشد – جسمی ، روانی ، عاطفی ، رفتاری و اجتماعی – تأثیر بگذارد ، همه اینها با هم مرتبط هستند.
شایع ترین اثرات بی توجهی در کودکان در بزرگسالی عبارتند از:
اختلال استرس پس از سانحه
افسردگی
ناتوانی در تامین نیازعاطفی دیگران
افزایش احتمال بروز اختلال در غذا خوردن( برای مثال پرخوری عصبی)
از صمیمیت دوری می کنند
احساس پوچی
ضعف در نظم و انضباط
گناه و شرم
خشم و رفتارهای پرخاشگرانه و فعالیت های مجرمانه
مصرف الکل و سایر مواد مخدر
در اعتماد کردن به دیگران یا اتکا به دیگران مشکل دارند
بزرگسالانی که غفلت عاطفی دوران کودکی را تجربه کرده اند نیز ممکن است به والدینی تبدیل شوند که از لحاظ عاطفی از فرزندان خود غافل شوند. هرگز اهمیت عواطف خود را یاد نگرفته اند ، آنها ممکن است ندانند که چگونه احساسات را در فرزندان خود پرورش دهند.
خودکشی جوانان : سو استفاده و غفلت به میزان قابل توجهی خطر افکار خودکشی و اقدام به خودکشی در جوانان را افزایش میدهد.
رفتارهای اشتباه والدین و تأثیرات منفی ای که در آینده در زندگی کودکان خواهند داشت:
والدین می خواهند کنترل همه چیز را به عهده بگیرند
به فرزند خود ابراز عشق نمی کنند
در مقابل آنها مدام دعوا میکنند
درخواست های غیرممکن از فرزند خود دارند
قدرت تصمیم گیری را از فرزندانشان سلب می کنند
به عنوان یک پدر، توجه کافی به فرزند خود ندارد
سرکوب کردن احساسات کودکان
درمان اثرات بی توجهی در کودکان چیست؟
-
خانواده درمانی
اگر کودک از نظر عاطفی در خانه مورد غفلت واقع شده است ، خانواده درمانی می تواند به والدین و کودک کمک کند. یک درمانگر می تواند به والدین کمک کند تا تأثیر آنها را درک کنند. آنها همچنین می توانند به کودک کمک کنند یاد بگیرد که با مسائلی که ممکن است از قبل با آنها روبرو شود کنار بیاید. مداخله زودهنگام ممکن است بتواند رفتارهایی را که منجر به غفلت می شود و عواقب ناشی از آن را اصلاح و اصلاح کند.
-
کلاسهای والدین
والدینی که از نیازهای عاطفی فرزند خود غافل می شوند می توانند از کلاس های والدین بهره مند شوند. این دوره ها به والدین و مراقبان کمک می کند تا مهارت های لازم برای شناخت ، گوش دادن به آنها و پاسخ به احساسات کودک را بیاموزد.
-
درمان تحلیلی
در این درمان، درمانگر تلاش می کند تا محیطی خصوصی، امن و همدلانهای را فراهم کند که در آن الگوهای درونی مراجع آشکار شوند و شرایطی به وجود می آید که الگوها و فقدانهای عاطفی اش دوباره در تعامل با درمانگری همدل و در یک محیط کاملا امن زنده شوند و فرد الگوهای تجربی جدیدی را پیدا كند.
-
درمان فردی
در فرآیند مشاوره روان درمانی فردی ، درمانگر با تشویق کردن، سعی در ابراز افکار و احساسات فرد بیمار و مطرح کردن مشکل آزار دهنده در وجود او دارد. در ابتدای امر ابراز کردن و باز کردن صندوق دل برای فرد، امری دشوار و سخت تلقی می گردد اما درمانگر با ارتقای اعتماد به نفس و گفتگو با فرد، در این راستا بیمار را کمک می نماید.
-
گروه درمانی
از فواید گروه درمانی القای امید, تجربه مشترک , رفتار تقلیدی , تخلیه هیجانی, تبادل اطلاعات, نوع دوستی, یادگیری بین فردی میباشد.
و انواع مختلف دیگر…
منابع: